"Kliimateadlikkus koolist ühiskonda" osalemine koolitusel

 

 3. märtsil toimus Pärnu Kolledžis  koolitus “Kliimateadlikkus koolist ühiskonda”. Selle  projekti juhtpartner on Tartu Ülikool  ning partnerid Eesti Maaülikool, Tallinna Ülikool ja Bergeni Ülikool Norras.

Koolituse  eesmärk on suurendada Eesti inimeste kliimateadlikkust. Lõpptulemusena töötatakse välja kliimamuutuste mõju leevendamise ja kliimamuutustega kohanemise õpetamise strateegiad ja õppevahendid ning koolitatakse õpetajaid neid kasutama.

  Koolitusel keskenduti  kliima ja kliimamuutuste käsitlemisele, tuginedes parimale tänasele teaduslikule  teadmisele. Sellest kõneles Erko Jakobson, kes on Tartu Ülikooli Tartu observatooriumi atmosfääri kaugseire kaasprofessor. Ta selgitas kliimamuutuste põhjuseid, mõjusid ja lahendusi.

Edasi tulid lühikesed ettekanded:

Riin Magnus (Tartu Ülikooli biosemiootika magister) rääkis kliimamuutuste kultuurimärkidest semiootiku pilgu läbi,

Henn Ojaveer (bioloog) selgitas võõrliikide invasiooni põhjuseid ja mõjusid,

Triin Reitalu (taastamisökoloogia teadur) kõneles mineviku õppetundidest ökosüsteemide taastamisel,

Piia Post (atmosfäärifüüsik) selgitas kliimamuutusi füüsiku seisukohalt.

Koolituse viimases osas tehti rühmatööd, mille käigus analüüsiti Endel Lippmaa kuulsat artiklit https://ekspress.delfi.ee/artikkel/87650541/endel-lippmaa-tuntuim-ja-rumalaim-intervjuu-kliimaskeptikute-lemmiktekst-sisaldab-hulganisti-valevaiteid, kus ta esitas oma seisukohti kliimamuutuste osas.

Endel Lippmaa tuntuim ja rumalaim intervjuu: kliimaskeptikute lemmiktekst sisaldab hulganisti valeväiteid

2008. aastal akadeemik Endel Lippmaa poolt Ekspressile antud hoogne intervjuu on tänini menukas lugemine. Paraku sisaldab see ridamisi valeväiteid, mida kliimamuudatusi eitavad poliitikud nüüd uue hooga ära püüavad kasutada.

ekspress.delfi.ee

Mina osalesin töötoas, kus tegelesime ühe keskmiselt jõukama pere tarbimisharjumustega ja arvutasime kui suur on selle pere ökoloogiline jalajälg. Sellest mängust peaks tulevikus saama õppematerjal koolidele.

Kõik ettekanded olid väga huvitavad. Nauditav oli kuulata tarkade inimeste sisukat juttu.

Kes ettekannete sisuga rohkem soovib tutvuda, võib pöörduda, oskan selgitusi anda.

https://kliimateadlik.ut.ee/avaleht

https://keskkonnaharidus.ee/et/uudised/koolitus-kliimateadlikkus-koolist-uhiskonda





Inga Merisaar

Kommentaarid