Pärnu linna noorte keskkonnakonverents

 Meie kooli 9. klasside õpilased osalesid täna Pärnu linna noorte keskkonnakonverentsil, mille korraldas MTÜ HUUB koos Pärnu Ühisgümnaasiumi, Tartu Loodusmaja ja Pernova Hariduskeskusega.

Päeva kõige olulisemaks hetkeks oli maailmakohviku ümarlauad, mida juhtisid ja protokollisid ühisgümnaasiumi projektitöö valikaine õpilased. Maailmakohviku arutelude tähtsust tõstis fakt, et spetsiaalselt selleks ajaks tuli kohale Eesti endine president proua Kersti Kaljulaid, kes osales samuti ümarlaudade aruteludes ning rääkis noortega kaasa teemadel nagu noorte isiklik potentsiaalne panus keskkonda, plastreostus, toidujäätmed, liigirikkus, kliimamuutuste tagajärjed ning Pärnu linna ja koolide võimalik panus rohelisemasse tulevikku.
Maailmakohviku ümarlaudadele eelnes paneeldiskussioon spetsialistidega ja kolm ettekannet. Tartu Ülikooli noorteadur Iiris Reinula rääkis oma ettekandes "Elurikkus, kliimamuutused ja meie valikud linnas" näiteks sellest, et täna on väljasuremisohus miljon liiki ja et inimene ei ole mõeldud elama ilma ümbritseva elurikkuseta. Alice Närep Pärnu Linnavalitsuse linnaplaneerimise osakonnast esines ettekandega "Keskkonnasõbralik ruumiline planeerimine", kus tõi välja, et planeeringite tegemisel on nõue, et vähemalt 30% üldplaneeringust peab moodustama haljastus, kuid juba see 30% on inimestele väljakutse, kuna haljastus ei too kasu, vaid üksnes kohustusi, nagu näiteks muruniitmine. Noor kliimaaktivist Sandra Kartau ühendusest FFF ehk Fridays for the Future pidas ettekande teemal "Kuidas mässata põhjusega?", mille vast olulisim sõnum noortele oli, et tuleb kahelda kliimaskeptikutest poliitikute sõnavõttudes, sest väga tihti osatakse väga rumalat juttu esitada targa tekstina paistvas formaadis, ja et oluline on valida olla hea!
Maailmakohviku ümarlaudale järgnes arutelu konkreetsete keskkkonnaalgatuste sünniks. Näiteks soovivad noored algatada Pärnus kogukonna toidukappide praktika ja alustada traditsiooniga, et iga Pärnu kooli 9. või 12. klassi lend istutaks linnaruumi puu.
President Kaljulaid soovis noortele jõudu ideede teostamiseks ning soovitas vähemalt iga ümarlaua mõne mõtte ka päriselt ellu viia!













Kommentaarid